Puzzel met lege puzzelstukjes. De ontbrekende puzzelstukjes liggen in de handen van meerdere handen.

Succesvol communiceren

Ik ben helemaal niet blij, Janneke neemt direct het woord.

Wat bedoel je daarmee, Janneke?

Af en toe heb ik echt een hekel aan mijzelf.

Zo dat is een uitspraak. Hoe kom je daarbij?

Nou, ik heb altijd op alles en iedereen commentaar.

Wat bedoel je met commentaar?

Nou, kritiek.

Wat is in jouw ogen kritiek?

Ik zie altijd wel de mindere kanten van iemand. Ook weet ik van mijzelf dat ik een pietje precies ben. Dus ja, dan zie ik dingen en kan ik mijn mond niet houden.

Interessante constatering. Kun je een bepaald moment aanwijzen waarop dat begonnen is?

Goeie vraag: daar moet ik even over nadenken.

Doe rustig aan.

Nou, eigenlijk al vanaf de middelbare school. Als ik aan mijn schooljaren denk, dan heb ik daar geen vrienden aan over gehouden. Ik ben wel eens jaloers op al die mensen die nog schoolvrienden van vroeger hebben. En elkaar al lang kennen. Dat heb ik niet. Al die mensen waar ik nu mee omga, zijn van de laatste jaren. En als ik eerlijk ben, dan heb ik ook wel wat vrienden verloren. Van mijn studie zijn er nagenoeg nog twee vriendinnen overgebleven. Ex-collega’s zie ik ook niet meer, met één ervan heb ik zo af en toe contact. En nu lig ik ook al met Joop overhoop. Joop is mijn vriend. Ik ben bang dat ik zo niemand overhoud.

En dat wil je inderdaad niet?

Stap 1 Bewustwording –  visualiseer succesvol communiceren

Nee, ik wil ook graag vrienden hebben, die blijven, die ik op mijn tachtigste nog zie. En met wie ik dan over vroeger kan praten. Vrienden die mij in allerlei fasen van het leven hebben meegemaakt. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want Joop zegt dat ik met iedereen ruzie maak.

Stap 2 Elimineren –  gevoelens van onmacht en uitwijkmanoeuvre (anderen de schuld geven)

En wat denk jezelf?

Zwaar overdreven. Wel vind ik zoveel mensen stom. Daar kan ik toch ook niets aan doen.

Wat maakt deze mensen in jouw ogen stom?

Ach, ze zijn gewoon raar, gewoon anders. Onbeleefd, egoïstisch, iedereen is tegenwoordig alleen maar met zichzelf bezig. Wie kan tegenwoordig nog luisteren?! Het is alleen maar zenden wat de klok slaat. Mensen vreten energie. Sommigen zien er ook echt niet uit. Loop maar eens door de stad, dan zie je alleen maar slonzige mensen. Joop zegt dat ik niet zo moet klagen en het niet zo bij anderen moet neerleggen. Dat ik ook naar mijzelf moet kijken. Ik vraag mij alleen af: ‘Ja hoe dan’. Ik kan er toch ook niets aan doen dat er zoveel rare mensen rondlopen.

En de vrienden die je nu hebt, zijn niet raar?

Nou ja, iedereen heeft wel wat. Dat besef ik ook wel.

Raar of niet, als ik je goed begrijp, wil je graag vrienden om je heen hebben, die je ook nog op jouw tachtigste ziet.

Ja, inderdaad.

Stap 3 Warmdraaien (voorbereiden) – WOOP’en en succesvol communiceren

En dat je ze ook nog op latere leeftijd mag hebben, vrienden die met jou meegroeien. Dat is een heel duidelijke wens.

Klopt helemaal. En waarmee ik samen nog mijlpalen in mijn leven kan vieren.

Wat zou deze wens kunnen dwarsbomen?

Ik moet volgens Joop effectiever en positiever communiceren. En minder commentaar op anderen hebben. Alsof ik zo perfect ben! Ja, dat zei Joop laatst nog letterlijk!! Ik vraag je………

Interessant punt. Wie is in jouw ogen perfect?

Niemand, behalve ik. Nee hoor, grapje.

Wat denk je, lopen er überhaupt perfecte mensen rond op deze aarde?

Wil je daarmee zeggen dat ik niet zulke overdreven eisen moet stellen?

Hoe zou jij deze vraag beantwoorden?

Nou, ik ben realistisch genoeg om te zeggen dat dat niet zo is. Niemand is perfect.

Dus………..

Ik moet er anders mee omgaan. Joop zegt dat ik bij mijzelf moet beginnen.

En hoe denk jij daarover?

Tja, daarom zit ik hier. Ik wil wel een paar tips krijgen voor succesvol communiceren.

Als je ervoor openstaat én je zelf ook van mening bent dat je succesvol wilt leren communiceren, dan mag je trots zijn dat je deze stap hebt gezet. Dat is het begin van mentaal contrasteren ofwel WOOP’en. Ik ga het je uitleggen. WOOP staat voor wish, outcome, obstacle en plan. Jouw wens is nieuwe vrienden te maken en deze ook te behouden. Met wie je samen nieuwe herinneringen gaat maken om daar later weer op terug te kunnen kijken.

over vroeger kunt ophalen. Corrigeer mij als je het anders wilt formuleren.

Ja hoor. Maar het klopt wat je zegt. Ik kan hoogstens nog aanvullen dat als ik anderen niet kan accepteren zoals ze zijn, ik een probleem heb.

In elk geval zal het dan lastiger worden jouw wens uit te laten komen.

Je hebt het trouwens ook nog over een plan.

Dat heb je scherp opgemerkt. Hoe kijk je daar tegenaan?

Een plan? Nou ja, Joop zegt dat ik eens boeken over succesvol communiceren moet gaan lezen of zelfs een cursus moet gaan volgen. Dat lijkt mij wel erg ver gaan. Of wat denk jij?

Alles wat helpt, is de moeite waard. Overigens is succesvol communiceren op zich een breed begrip. Er zijn zoveel facetten die daarmee te maken hebben. Om je een idee te geven, alleen al de 4 Insights Kleuren bieden interessante handvatten in de omgang met anderen. Als je weet welke kleur jij op goede en slechte dagen bent én je ook een inschatting kunt maken van het kleurenprofiel van de ander, dan vergemakkelijkt dat de omgang met anderen. Dat kun je onder andere bereiken door goed te observeren, waardoor je een inschatting kunt maken van de communicatiestijl van diegene met wie je omgaat.

O interessant, dat lijkt mij wel wat. Ik ga daar eens over nadenken.

Ja, en ook of je al een idee hebt hoe je vrienden wilt maken? En hoe je ervoor wilt zorgen dat ze ook vrienden blijven?

Ja, ik weet dat ik mensen moet nemen zoals ze zijn. Dat ik eens vaker moet slikken en niet direct mijn mening moet geven, als mij iets niet zint.

Stap 4 Evolueren (handelen) – kleine stappen en SMART-doelstellingen voor succesvol communiceren

Dat klinkt doordacht. We kunnen dit stapsgewijs wel eens gaan uitbouwen. Een idee is dat we beginnen met het formuleren van tussendoelen, die we SMART formuleren. Voordeel hiervan is dat je doel dan ook een écht doel wordt. Ik zal het je uitleggen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. We zouden deze voor jou nu kunnen gaan invullen. Wil je een poging wagen om jouw doel succesvol communiceren te formuleren?

Oké, dan begin ik met Joop. Ik wil deze week eens geen woorden met Joop hebben en niet overal een slak zout op leggen.

Goed en daarna.

Ik wil binnen een half jaar één nieuwe vriendin maken met wie ik leuk omga.

Hoe denk je die nieuwe vriendin te vinden?

Goede vraag! Ja, dat is nog niet zo gemakkelijk!

Je gaf aan dat je wat vrienden verloren hebt, hoe kijk je daar tegenaan?

Nou ja, ik heb er al eens vaker over gedacht of het de moeite waard is dat weer op te pakken?

En, hoe kijk je daar nu tegenaan?

O!!! Daar moet ik over nadenken! Ach, waarom niet. Het valt te proberen.

Stap 5 Gestaag effectueren/doorzetten – reflecteren

En hoe is de afgelopen week verlopen?

Nou, ik heb een paar keer op mijn lippen moeten bijten, maar het is mij gelukt.

En wat voor gevoel heeft dat gegeven?

Echt heel fijn! Ik voelde mij een stuk minder eenzaam. Dat klinkt misschien wel gek, maar ik voel mij nu een stuk blijer.

Dat is fijn om te horen.

Maar dat is nog niet alles. Ik heb ook Robin, een oude schoolvriendin, gebeld. Wel vond ik dat doodeng, maar ik heb toch doorgezet.

En hoe is dat gesprek verlopen?

Nou, eigenlijk heel plezierig. Ze was heel verbaasd dat ik belde. Dat was wel even een lastig moment. Toen heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken en gezegd dat ik het zo jammer vind dat we elkaar niet meer zien. En ja, toen kwam de aap uit de mouw en kreeg ik toch wel een beetje de wind van voren. Ik heb het allemaal maar aangehoord en geaccepteerd. Ik ben bewust niet in de verdediging geschoten, op advies van Joop. En nu hebben wij een afspraak gemaakt.

Nou, complimenten voor jouw lef: dat heb je toch maar mooi gedaan.

Stap 6 Nestelen (stabiliseren) – dankbaarheid

Ja, daar ben ik ook heel dankbaar voor. Dat ik een nieuwe kans krijg. Succesvol communiceren geeft echt een opgeruimd gevoel. En het is goed voor mijn relatie. Ik besef nu echt wel dat ik niet overal ongevraagd onprettige opmerkingen moet maken. Dat is het niet waard. Eerlijk is eerlijk, dat moet ik toegeven: ik zie nu pas de waarde van vriendschap in. Tja, wijsheid komt met de jaren. Zoals mijn moeder altijd zegt: je gaat pas waarderen wat je dreigt te verliezen of al verloren hebt. Erg maar waar!

Knap hoor, ik heb het gevoel dat je dat helemaal op eigen kracht hebt gedaan. En nog supersnel ook! Ik ben ongelogen onder de indruk van jouw steile leercurve. Als je nog eens wilt sparren, weet je mij wel te vinden. So wie so heb je ook nog mijn boek ‘Dit keer lukt het’.https://www.thema.nl/boek-dit-keer-lukt-het/

Gebruikte literatuur / Inspiratiebronnen

Testimonials

Het is altijd een feest om met Ursela te sparren. Ze heeft een scherpzinnige kijk. Ik heb nu oog gekregen voor signalen, die ik niet eerder heb opgepikt. Heel verhelderend en nog leuk ook.

Janneke