Heb je het gevoel continu hordes te moeten lopen?
4 januari 2023
Hoeveel denkbeeldige ballen houd jij in de lucht? Kijk je wel eens naar anderen, denkend: “Hoe doen zij dat toch?” Wat kunnen we opsteken van die slimme denkers en doeners, die ook hetzelfde als jij doormaken? De oplossing is: ze geven al die denkbeeldige ballen een kleurtje: ze stellen prioriteiten en maken keuzes. Ze doorbreken de gewoonte van ‘druk, druk, druk’, van dat gevlieg door het leven. Ze denken in oplossingen en nemen afscheid van slechte gewoontes. Ze hebben al een succesvolle wending gemaakt.
Tja, maar hoe dan, zul je denken? Dit klinkt wel heel simpel. Uit ervaring weet je dat de werkelijkheid nog wel eens anders is. Gelukkig heb ik voor jou het ei van Columbus gevonden. In 6 stappen zeg jij: “Dit keer lukt het” en boek jij ook resultaat met inzichten uit de wetenschap, die echt werken.
Met een eigen ‘gereedschapskist’, passend bij jouw persoonlijkheid en leven stel je je je eigen recept samen. Daarin ligt de kracht: de persoonlijke aanpak. Laat ik een paar voorbeelden en uitspraken geven van denkers en doeners die jou vooraf zijn gegaan.
Stap 1: je weet wat je wilt veranderen.
“In mijn beoordelingsgesprek kreeg ik te horen dat ik er nog een paar taken bij zou krijgen. In mijn optiek: niet te doen. Ik ben nu al vliegende kiep en spring bij waar nodig is. En dat doe ik graag. Maar ergens houdt het op. En dat heb ik ook gezegd. Voor mij was dat echt een overwinning, want ik ben een helper. Ik zeg eigenlijk nooit nee. Maar ik weet nu precies wat ik wel en wat ik niet wil.”
Noor, manager kwaliteit bij een corporate brand.
Stap 2: je overwint jouw valkuilen.
“Ken je valkuilen! Het is zo’n cliché. Maar toch, ook ik ben meermaals in mijn eigen valkuilen getrapt. Tot nu toe! Ik weet nu waar ik gevoelig voor ben. Soms betrap ik mij nog steeds op dat buitensporige perfectionisme, waardoor ik te lang aan een klus blijf schaven. Maar zoals Ursela altijd zegt: “Je hoeft echt geen 11 te scoren voor die opdracht”.”
Marco, Operations Manager (en studerend) bij een familiebedrijf.
Stap 3: je versterkt jouw commitment.
“Mijn motto was altijd: “Als je maar hard genoeg werkt, dan komt die promotie vanzelf.” Niet dus! Vergeet dat maar. Die valse hoop heb ik aangepakt door mentaal te contrasteren. Voor mij een eye opener. Een aanpak, die werkt, omdat ik die samen met Ursela op mijn situatie heb toegesneden. Ik heb nu op een gezonde manier mijn werkbalans gevonden. En houd al die energiegevers en -nemers goed uit elkaar. ”
Lotte, communicatie manager in de non-profit.
Stap 4: je zet kleine stappen.
“Ik ben van nature zeer ongeduldig en wil snel succes boeken. Daardoor ben ik heel onmatig in mijn werk. En verlies alle grenzen uit het oog. Dat moest maar eens afgelopen zijn. Gelukkig is mijn werkdrift nu niet meer destructief. Ik weet nu dat kleine weloverwogen stappen een duurzamer resultaat opleveren.”
Gijs, sales manager in de retail.
Stap 5: je blijft gemotiveerd.
“Voor mij was deze stap het moeilijkste. Natuurlijk val ik nog wel eens terug in mijn oude patroon. Dat is menselijk. De neiging om dan op te geven is groot. Ursela heeft mij laten zien dat er een verschil is tussen moeten en willen. En dat je altijd een keuze hebt. Je hoeft echt niet altijd overal aan mee te doen. Focus en passie zijn voor mij de sleutel naar een minder chaotisch leven.”
Bart, accountmanager bij een handelsorganisatie.
Stap 6: je levensstijl is een gewoonte geworden.
Ik ben toch wel zeker drie maanden zoet geweest om mijn werk en privéleven meer in balans te brengen. Dat thuiswerken is handig, maar het blijft schakelen. Schaken op meerdere borden is nooit mijn sterkste kant geweest. Desalniettemin gaat het mij steeds beter af, onder andere door te accepteren dat werk en thuis steeds meer vervlochten raken.”
Eline, online marketeer bij een onderwijsinstelling.
Succesvolle wending
Wat hebben Noor, Marco, Lotte, Gijs, Bart en Eline gemeen? Ze willen een succesvolle wending maken, omdat ze continu het gevoel hebben – Ze hebben continu het gevoel hordes te moeten lopen. En dat vaak van het één het ander komt. Misschien herken je dat wel? Als de dag begint, denk je nog dat je jouw zaakjes op orde hebt, maar helaas. De ochtend begint nog rustig, totdat het ene appje, mailtje, telefoontje jouw mooie dagplanning overhoopgooit. En jou weer op achterstand laat staan.
Hoe is het toch mogelijk, vraag je je verbaast en soms ook vertwijfeld af. Er is weer paniek in de ‘tent’ en jij moet weer eens schakelen. Tja! Onverwachte gebeurtenissen gebeuren, dat weet je. Maar soms lijkt het wel een domino-effect.
Hoofd koel houden, diep ademhalen en tot 3 tellen, zeg je tegen jezelf. Tijdelijk op je tenen lopen, alle ballen in de lucht houden, à la. Maar het moet niet oneindig doorgaan. Is dat helaas wel het geval en wil je dat continue hordelopen eens stopzetten, dan heb ik de volgende tips voor jou. Op naar een succesvolle wending.
9 tips
- Plan de dag nooit overvol. Reserveer zeker 2 uur voor ‘vrije’ invulling.
- Stel prioriteiten. Pas de timemanagement matrix toe: urgent/belangrijk, urgent/niet-belangrijk, niet-urgent/belangrijk, niet-urgent/niet-belangrijk.
- Urgent/belangrijk: calamiteiten, deadlines.
- Urgent/niet-belangrijk: calamiteiten van derden, sommige mailtjes/appjes.
- Niet-urgent/belangrijk: pauze
- Niet-urgent/niet-belangrijk: druk zijn (in je hoofd) met ‘niets’ doen.
- Denk in scenario’s. Heb in je hoofd een draaiboek klaar voor situatie x, y, z.
- Leer van ‘fouten’ uit het heden en doe daar iets mee.
- Kijk eens hoe je taken kunt delegeren.
- Vraag hulp of laat taken aan een ‘deskundige’ over.
- Zeg ook eens ‘nee’ tegen jezelf of een ander.
- Denk na over jezelf: ben je misschien wel een slaaf van je eigen grote ijver? Of wil je het ‘allemaal’ te goed doen (perfectionisme).
- Maak een verschil tussen moeten en willen. Moet jij ook zoveel van jezelf? Of denk je dat dát van een ander moet? Ga dan de uitdaging aan! En vervang het woord MOETEN door WILLEN. Je zult je veel energierijker voelen. Met WILLEN heb je immers een keuze: jij bepaalt. En dat geeft een veel positiever gevoel. Ja, ja, ik hoor het je nu denken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Ik moet tenslotte werken, ik moet de hypotheek betalen, ik moet de kinderen naar school brengen, ik moet studeren, ik moet mijn ouders verzorgen, ik moet ……..” Heb ik het goed, als je met deze uitspraken bedoelt: “Ik heb nogal wat taken op mijn bord liggen, daar kom ik niet omheen?” In dat geval zou je er ook van kunnen maken: “Ik heb dit en dat te doen. Gelukkig heb ik altijd een keuze hoe ik dit ga aanpakken! En hoe ik het voor mijzelf behapbaar kan blijven maken.” Dit vraagt wel om een andere mindset: meer denken in opties en oplossingen. Je hebt altijd een keuze hoe je het gaat invullen. Een kwestie van gewenning. En anders laat je iemand meedenken voor jouw succesvolle wending.
Lukt het jou meer grip te krijgen op jouw dag inclusief het toevallige en het plotselinge, dan gaan die hordes als kleine struikelstenen aanvoelen waar je gemakkelijk overheen springt.
Wil je meer tips & tricks, lees dan mijn boek ‘Dit keer lukt het’: https://www.thema.nl/boek-dit-keer-lukt-het/. Of kijk hoe andere slimme denkers en doeners een succesvolle wending hebben gemaakt: https://cleverwise.com/jouw-brandende-vraag/.