Hoe vol ben jij van jezelf?

27 augustus 2023

Hoe vol ben jij van jezelf?

Zelfingenomenheid! Soms hoor je iemand wel eens zeggen: “Nou, die Mike vindt zichzelf helemaal geweldig. Wat een hoog ik-gehalte, zeg!” Gewoonlijk wordt dat óver die persoon gezegd en niet tégen die persoon zelf. Terecht of onterecht, iemand aanspreken op zijn houding/gedrag vinden we toch maar lastig.

Als we die Mike gaan labelen als ‘zelfingenomen’, dan mogen we onszelf eerst eens afvragen of dat nu wel zo negatief is. Natuurlijk hangt dat er vanaf. Op zich is het goed dat ieder mens zichzelf als waardevol ziet. Daarbij hoort een zeker mate van blijheid met jezelf.

Vervelend wordt het pas als er sprake is van een TE GROTE ZELFINGENOMENHEID. Als anderen die persoon gaan zien als arrogant, verwaand, betweterig of pocherig. Soms vallen ook nog wel eens termen als narcistisch en egocentrisch, waarbij je je kunt afvragen of deze woorden niet te snel in de mond genomen worden. Want blijkt dat ook uit onderzoek?

Hoe dan ook, als we ons eraan storen, kunnen we 3️ dingen doen. Wegkijken, die persoon mijden (indien mogelijk) of op zijn gedrag aanspreken met vermelding van concrete voorbeelden. In dat laatste geval zijn we afhankelijk van diens medewerking. Staat deze persoon wel open voor zelfreflectie? Wil hij of zij wel veranderen/zich aanpassen? Indien ja, dan kunnen rollenspelen een positieve bijdrage leveren.

En wat te doen als deze persoon niet uit zijn ‘ik-bubbel’ wil komen? Zoek medestanders, blijf dichtbij jezelf, ga geen lippendienst bewijzen enkel en alleen om de sfeer goed te houden. Natuurlijk vergt dit lef, zeker als die persoon ook nog eens een eigen achterban om zich heen heeft gecreëerd. Een andere optie is het inschakelen van een mediator. Mocht dit alles niet baten, dan kun je er in het uiterste geval altijd nog voor kiezen je eigen pad te bewandelen, wat heel jammer/ergerlijk zou zijn.

Daarom blijft het uitgangspunt: als iedereen bij zichzelf en bij een ander (eerlijke mening) te rade zou gaan met de vraag “hoe zie jij mij’‘ en daarbij ook nog eens van goede wil is, dan zal de onderlinge omgang een stuk plezieriger worden.

Ken jij ‘zo’n Mike’ en ben jij benieuwd hoe je constructief met hem/haar om kunt gaan ÓF heb je het idee wel eens ‘die Mike’ te kunnen zijn en ben je bereid in de ‘spiegel’ te kijken, stuur mij dan een PB. Met het inbouwen van reflectiemomenten maken we de wereld een stuk mooier. Dit keer lukt het. Be Clever Be Wise.