10 originele ideeën voor een mentale boost!

6 januari 2023

Groen bord op 2 palen. Met tekst in witte letters The New You Just Ahead. Dit voor een mentale boost.

Geef je wijsheid een mentale boost!

Slimme denkers en doeners geven hun wijsheid een boost! Zie het als het figuurlijke duwtje in de rug om meer uit jouzelf te halen. En maak die sprong naar een ‘wijzer ik’. Dat kan variëren van:

  1. Hoe kun jij weer opbloeien?
  2. Hoe kan je gelukkig zijn?
  3. Hoe behoud je en positieve kijk?
  4. Hoe stop jij je zorgen?
  5. Hoe ga jij om met de tijd die zo snel gaat?
  6. Hoe maak jij een succesvolle wending?
  7. Hoe krijg jij grip op jouw emoties?
  8. Hoe kan jouw vakantie als breekijzer dienen?
  9. Hoe voorkom je na jouw vakantie een teleurstelling?

1. Jouw way of live voor een mentale boost

Jouw way of live, een schot in de roos? Nog niet? Dan kun je in 6 stappen weer helemaal opbloeien. Weg uit een onwenselijke situatie, een ongelukkige relatie of een deprimerende werkomgeving. Angsten en negatieve emoties niet meer het hoofd en hart laten blokkeren. Natuurlijk is dat voor de een gemakkelijker dan voor de ander. De een heeft nu eenmaal meer veerkracht dan de ander. Toch hebben we meer bloei-potentieel dan we zelf vermoeden. De vraag is hoe we deze kunnen aanboren.

Zoals zoveel met bewustwording begint, geldt ook hier: begin met een zelfanalyse van jouw way of live. Wat zijn jouw gevoelens en ideeën over jouw werkende en persoonlijke leven?

  1. Zet jij in jouw leven jouw natuurlijke kracht in?
  2. Ben je tevreden met datgene wat je tot op heden bereikt hebt?
  3. Heb je haalbare uitdagingen voor ogen?
  4. Voel je erkenning in wat je doet?
  5. Realiseer jij je wat de mijlpalen in jouw leven zijn?
  6. Zie jij de waarde van jouw bezigheden, als onderdeel van een groter geheel?
  7. Ervaar je een gevoel van persoonlijke vervulling?
  8. Kun je zelf beslissingen nemen in jouw leven?
  9. Heb je eerlijke sociale steun van jouw omgeving?
  10. Ervaar je positieve gevoelens (geluk, plezier) in jouw leven?

2. Geluk als doel voor jouw mentale boost

Geluk als doel! Dat klinkt hoogdravend. Toch vragen velen zich af ‘hoe kan ik gelukkig zijn’. Een interessante vraag, die veel invalshoeken kent. Geluk kun je zien, als het gevolg van een goed, zinvol leven, gedeeld met anderen. En als …

  1. je geven en ‘zorgzaam zijn’, als rijkdom ziet.
  2. je fijne sociale relaties hebt. En anderen de omgang met jou als een geluk zien.
  3. je liever tijd en geld besteedt aan ervaringen met anderen (in plaats van aan materiële zaken).
  4. je tevreden bent met de ‘kleine dingen’ in het leven.
  5. je verwachtingen van geluk over intensiteit en frequentie niet te hooggespannen zijn.
  6. je erkent dat niet elke situatie even gelukkig kan maken.
  7. je ook negatieve emoties kunt accepteren.
  8. je weet dat er na slechte tijden ook weer goede tijden komen.
  9. je ervaren hebt dat in moeilijke tijden ook weer deuren opengaan.
  10. je graag betrokken bent met/van betekenis wil zijn voor jouw omgeving.

Op ongelukkig zijn, heerst nog een taboe. Toch apart, want het leven is nu eenmaal een kaartenspel. Soms hebben we goede en soms slechte kaarten. Daarop hebben we niet altijd invloed, hoe vervelend dat ook is. Wel kun je besluiten of je de slechte kaarten accepteert en gaat meespelen. Wat helpt is een instelling die zich op verbetering richt, die een nieuwe betekenis aan een negatieve gebeurtenis wil geven. Mocht het lukken een nieuwe invulling te vinden, dan zal je op zijn minst innerlijke tevredenheid/vrede ervaren. En dat is ook al veel waard. En misschien zie je dat ook wel als geluk.

3. Positieve kijk voor jouw mentale boost

Hoe behoud je een positieve kijk, als aardig wat negatieve prikkels op je afkomen. En ook nog eens langer blijven hangen dan fijne ervaringen/gebeurtenissen. Soms gaat het zelfs zover dat we het positieve niet meer zien. Jammer maar waar. Dat kan meerdere oorzaken hebben.

❌ We hebben meer oog voor de meest recente onplezierigheden.
❌ We zijn zo verblind dat we automatisch de focus leggen op dat wat onprettig is.
❌ We zien vaak datgene wat we ook geloven. En zien daarin een bevestiging van onze mening.

Hoe kun je nu met een 🌞 blik de wereld in (blijven) kijken?

👓 Ken jouw overtuigingen. Waarop zijn deze gebaseerd? Zie je een eenmalige gebeurtenis of is er een groter verband. En hoe groot is de kans dat jouw zorgelijke gedachten echt de realiteit weergeven en ook zullen uitkomen. Dit aldus het gezegde: een mens lijdt immers dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.
👓 En mochten ze uitkomen/zijn uitgekomen, kijk dan hoe je betekenis kunt geven aan een negatieve gebeurtenis.
👓 Denk in opties. Welke mogelijkheden heb je om een vervelende situatie te verbeteren?

4. Stop worrying voor jouw mentale boost

Hoe stop je jouw zorgen? Wat denk je van de volgende stelling? “Je zorgen maken helpt niet. De situatie verandert er niet door!” Ook al ben je onzeker over werk, studie, relatie, kinderen, ouders, vriendschapsbanden, ziekte, de hoge kosten en de geringe inkomsten of de tijd waarin we leven. En denk je soms: “waar gaat het heen?” Heb je het gevoel over het heden en de toekomst grip te verliezen?

Wat is jouw mening? Zie jij zorgen als een vorm van zinloos en doelloos denken? Of meer als een manier om in actie te komen, proactief te worden voor datgene wat mogelijk gaat komen?

Hoe je er ook over denkt, velen ervaren zorgen als een heel vervelend of zelfs verlammend gevoel. Natuurlijk is je zorgen maken heel menselijk. Wanneer je angsten echter onrealistisch zijn of niet meer onder controle te krijgen zijn, ontstaat een negatieve spiraal waar je moeilijk uit kunt komen. Hoe krijg je dat desalniettemin voor elkaar?

Wat de gradaties van jouw zorgen ook zijn, overweeg eens de volgende 7 tips.

7 tips

  1. Laat vragen over een zorgelijke situatie bewust onbeantwoord, want antwoord/zekerheid krijg je nu misschien toch nog niet. Verleg jouw aandacht liever naar datgene wat jou energie geeft.
  2. Mochten de zorgen heel concreet zijn, ga dan na welke oplossingen er te bedenken zijn. Bekijk hoe je de situatie kunt verbeteren. En neem iemand in vertrouwen. Steun en denken vanuit een ander oogpunt geven verlichting.
  3. Is de situatie ronduit ellendig, zoek dan naar lichtpuntjes, die jou verlichting geven. Velen hebben al ervaren dat als er ergens een deur dicht gaat, er altijd weer een andere deur opgaat. Hoe cliché dit ook mag klinken.
  4. Gaan jouw zorgen om zaken waar je controle over hebt, dan zijn concrete maatregelen en/of een goede voorbereiding heel waardevol.
  5. Bespeur je bij jezelf irrationele gedachten zoals perfectionisme of rampdenken, daag jezelf dan uit jouw gedachten vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Wat is de juistheid van jouw gedachten? Helpen jouw ideeën jou verder in het leven? Hoe verhoudt zich jouw oordeel ten opzichte van wat er zich in de wereld afspeelt?
  6. Ben je overbezorgd uit angst iemand te verliezen, de controle te verliezen of wil je het liefste alles bij het ‘oude’ laten, probeer dan toch tegen jezelf te zeggen: “Gow with the flow. Ik ga mij pas druk maken op het moment dat ‘hét’ zich aandient. Ik vertrouw erop dat ik dan wel een oplossing vind.”
  7. Laat het verleden jou niet met rust, kijk dan wat je ervan kunt leren. Wat neem je mee naar de toekomst?
  8. Krijg je de vaardigheid onder de knie om de focus op jouw zorgelijke gedachten te verleggen, dan zal je veel lichter door het leven gaan.

5. Past now future

Hoe vaak zeg jij per dag wel niet: “Wat gaat de tijd toch snel!” Heb je het gevoel dat het leven aan je voorbijvliegt?! En wil je daar iets aan doen, dan heb ik voor jou de volgende overwegingen.

Wil je jouw automatische piloot uitzetten en je niet meer laten afleiden door het verleden en de toekomst, dan is de kunst je aandacht volledig te richten op de dag van vandaag, op het ‘NU’ moment. Dat levert direct een paar voordelen op.

Voordelen

✅ Je vermindert je stress level.
✅ Je zorgen verdwijnen tijdelijk.
✅ Je gaat je mentaal beter voelen.

Dit alles klinkt aanlokkelijk, maar waarom is het dan toch nog zo moeilijk? Vaak willen we te veel dingen op 1 dag doen, lukt het niet onze zorgen te parkeren of hebben we moeite zaken te accepteren, die niet naar wens verlopen. Of we voelen ons – terecht of onterecht – overgeleverd aan de hectiek van alledag. En ben je te vaak bezig met brandjes blussen. Wil je geen gevangene meer zijn van je haastige gedrag of die onophoudelijke stroom aan gedachten en zorgen, stel jezelf dan eens de volgende vragen.

Vragen

🦉 Heb je een realistische to-do-lijst?
🦉 Heb je de juiste balans gevonden tussen jouw uitdagingen en jouw vaardigheden?
🦉 Heb je zelf controle over jouw dagelijkse activiteiten?
🦉 Heb jij een idee hoe je de belevenissen van het ‘NU’ moment voorrang kunt geven?

NEE?! Laten we hier dan een JA van maken!

Oplossingen

💡 Kijk per dag wat haalbaar is.
💡 Ga eens uit van wat je goed kunt, wat je leuk vindt. Mocht dit niet matchen met jouw uitdagingen, kijk dan eens naar alternatieven.
💡 Kom met ideeën (die bij jou passen) hoe je meer grip op jouw dagactiviteiten kunt krijgen.
💡 Creëer rust in je hoofd door een goede voorbereiding en uitstelgedrag te minimaliseren.

Natuurlijk zijn er nog andere wegen hoe je meer in het ‘NU’ kunt leven en hoe je je gedachten tijdelijk op nul kunt zetten en het gedraaf kunt stoppen.

Vind je het lastig de tijdmachine te laten vertragen, stuur mij dan een DM. Met meer grip krijgen op jouw dag, kun je elke dag beginnen. Uitstellen is jammer van de tijd. Ik heb al velen geholpen stappen te laten zetten in denken en doen. Dit keer lukt het. Be Clever Be Wise.

6. Draaiboek voor een succesvolle ommezwaai

Tips en tricks voor een oplossingsgerichte aanpak. Draaiboek voor een succesvolle wending Dit keer lukt het! https://www.linkedin.com/posts/ursela-van-stekelenburg_draaiboek-voor-een-succesvolle-ommezwaai-activity-6941659987093954560-TjhI?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

7. Hoe krijg je grip op jouw emoties? 6 voorbeelden voor een mentale boost

Hoe krijg je weer grip op jouw eigen emoties? 6 voorbeelden van zelfmanagement om de juiste balans te vinden tussen wel doen en niet doen! https://www.linkedin.com/posts/ursela-van-stekelenburg_hoe-krijg-je-weer-grip-op-jouw-eigen-emoties-activity-6949263752210886656-wj_F?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

8. Vakantie als breekijzer voor jouw mentale boost

Vakantie is vooral genieten. Tijd om te ontspannen en mentaal orde op zaken te stellen. En stilletjes ook eens overwegen hoe hét anders kan. Nu denken is dadelijk doen! https://www.linkedin.com/posts/ursela-van-stekelenburg_vakantie-als-aanjager-voor-een-ommezwaai-activity-6954362771324981249-z6TB?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

9. Hoe voorkom je na jouw vakantie een teleurstelling?

Hoe voorkom je na jouw vakantie een teleurstelling? Of zit je nog in jouw vakantie-flow? En vol goede bedoelingen? Maar misschien heeft de realiteit je toch wel weer ingehaald! En staan jouw goede voornemens op een laag pitje. Jammer! En totaal niet nodig! Ook jij kunt zeggen: “Dit keer lukt het.” https://www.linkedin.com/posts/ursela-van-stekelenburg_changehackerursela-ditkeerlukthet-gedragsverandering-activity-6974652982319554560-BzVu?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Wil je meer tips & tricks, lees dan mijn boek ‘Dit keer lukt het’: https://www.thema.nl/boek-dit-keer-lukt-het/. Of kijk hoe andere slimme denkers en doeners een mentale boost hebben gekregen: https://cleverwise.com/jouw-brandende-vraag/. Zij zeggen nu: “Het is gelukt”.